Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Höjt och förlängt krisstöd till företag

Foto: Sveriges Riksbank.

Regeringen och samarbetspartierna C och L föreslår i en extra ändringsbudget höjt stöd till företag som på grund av covid-19-pandemin har tappat en stor del av sin omsättning. Det gäller omställningsstödet för små och medelstora företag, liksom stödet för enskilda näringsidkare.

Förlängningen av stödet gäller retroaktivt från november fram till och med februari. Samtidigt höjs nivån på ersättningen från 75 till 90 procent av de fasta kostnaderna.

Företag som kan söka stödet måste ha tappat minst 30 procent av sin omsättning.

Den förstärkta nivån på 90 procent gäller under perioderna november-december samt januari-februari och kan användas av företag som har färre än 50 anställda och som inte har en balansomslutning eller omsättning som överstiger cirka 100 miljoner kronor per år.

Till TT säger Rickard Nordin, ekonomisk-politisk talesperson för C:

– De här företagen har kämpat i snart ett år med vikande omsättning. Då börjar man äta på sina marginaler, och snart finns det inga kvar.

Även stödet till korttidspermitteringar utökas i förslaget till extra ändringsbudget som på tisdagen lämnas över till riksdagen. Det innebär att företagen under perioden januari – mars kan minska arbetstiden med upp till 80 procent istället för max 60 procent som gällt hittills.

Bakgrunden till förslaget är den nya pandemilagen som trädde i kraft 10 januari och som ger regeringen nya befogenheter att vidta åtgärder för att för att motverka trängsel eller på andra sätt förhindra smittspridning.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att för det fall kraftigare restriktioner skulle tillämpas kan det uppstå situationer då arbetstiden behöver förkortas med mer än dagens maximala 60 procent. Därför införs en möjlighet att minska arbetstiden med 80 procent under perioden januari-mars. Möjlighet att använda korttidspermittering på 20, 40 eller 60 procent ligger samtidigt kvar.

Den förstärkta korttidspermitteringen ska gälla generellt för företag som uppfyller kriterierna om bland annat tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter och därtill har behov av att minska arbetstiden med 80 procent.

Det krävs alltså inte att företaget träffats av eventuella begränsningar.

Den anställda behåller 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent. Staten svarar för 75 procent av kostnaden för den minskade arbetstiden.

Sedan tidigare är det beslutat att systemet med korttidspermitteringar ska gälla fram till halvårsskiftet och med ersättning för högst 60 procent av arbetstiden.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)