Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt för bussarna under pandemiåret

Volvo toppar registreringsstatistiken för december, inte minst på grund av en storleverans av eldrivna ledbussar till Transdev i Göteborgsområdet. Foto: Foto: Jesper Wiberg, Västtrafik.

Nyregistreringarna av bussar ökade under 2020 jämfört med året innan. Ökningen var hela 27 procent. Det framgår av siffror från Bil Sweden. Samtidigt blev december månad en verklig genombrottsmånad för elbussar i Sverige. Eldrivna bussar, exklusive direktimport (i praktiken BYD), ökade med 68 procent och svarade för 9,9 procent av de totala bussregistreringarna, vilket kan jämföras med en andel på 7,4 procent under 2019.

– Nyregistreringarna av bussar ökade med 27 procent under 2020 och uppgick till 1 674. Bussmarknaden har påverkats mycket negativt av Coronapandemin, men för vissa segment som styrs av offentliga upphandlingar, har förnyelsen av bussflottan fortsatt. Vi förväntar oss en fortsatt uppgång för eldrivna bussar under kommande år, till följd av de upphandlingar som nu sker, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

December blev en rekordmånad för elbussar i Sverige. Under månaden sattes sattes 155 nya elbussar i trafik. 149 av dessa svarade Transdev för: 145 elledbussar från Volvo i Göteborgsområdet och fyra BYD i Eslöv. Dessutom tog Connect Bus emot sex eldrivna Temsa MD9 för trafik på Öckerö med omnejd.

De direktimporterade bussarna från BYD under december finns inte i Bil Swedens registreringsstatistik som vi därför har kompletterat i topåplistan nedan. Med dessa inräknade har i år 44 bussar från BYD nyregistrerats här.

Under december registrerades, exklusive direktimporterade bussar, totalt 452 nya bussar (både lätta och tunga), 162,8% fler än under samma tid förra året, då 172 stycken registrerades. Sammanlagt registrerades under året 1674 bussar, 27,0% fler än förra året, då 1318 stycken registrerades.

Nyregistreringarna av tunga bussar över 10 ton uppgick till 446 (exklusive BYD) under december, 265,6% fler än under samma tid förra året då 122 bussar registrerades. Sammanlagt registrerades under året 1 467 tunga bussar, 42,4% fler än under förra året, då 1 030 registrerades. Till detta kommer BYD.

Här är topplistan över nyregistrerade tunga bussar under december 2020:
Volvo 222
MAN 96
Mercedes-Benz 79
Scania 33
Setra 9
Temsa 6
BYD 4
Iveco 1

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)