Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värsta året någonsin för turismen

Det var innan pandemin. 2020 blev det värsta året någonsin för turistnäringen i världen. Arkivbild: Ulo Maasing.

År 2020 var det sämsta året någonsin för den internationella turismen i världen. Antalet internationella ankomster rasade med 74 procent enligt de senaste siffrorna från Världsturism-organisationen, UNWHTO. Destinationer runt om i världen tog emot en miljard färre ankommande turister i fjol, jämfört med 2019. UNWTO beskriver utvecklingen som en kollaps för internationellt resande.

De ekonomiska konsekvenserna för turistnäringen i världen är enorma, enligt organisationen som är knuten till FN. Näringen har förlorat 1,3 triljoner dollar i intäkter – alltså en miljon biljoner. Multiplicera sedan det med 8,4 för att få fram beloppet i kronor…

Krisen hotar mellan 100 och 120 miljoner direkta jobb i turistnäringen. Lägg till det sedan alla jobb i företag som levererar tjänster eller varor som är beroende av turismen.

Enligt en undersökning bland internationella experter inom turism som UNWTO har gjort tror 45 procent att 2021 blir ett bättre år än det gångna, men pessimismen har ökat de senaste månaderna. I oktober var det 79 procent som trodde på att 2021 skulle bli bättre än 2020. En majoritet av experterna tror inte att turismen kommer att återhämta sig till samma nivå som innan pandemin förrän tidigast 2023 – men hela 41 procent väntar sig en återhämtning 2024 eller senare.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)