Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Båda parter överklagar dom mot bussdirektör

Nytt möte stundar. Både åklagare och svarande har överklagat fängelsedomen mot förre ägaren till Sohlberg Buss. Foto: Ulo Maasing.

Såväl åklagaren som den tidigare bussbolagsdirektören Hans-Erik Sohlberg har överklagat den dom där Sohlberg dömdes till 1,5 års fängelse. Sohlberg vill bli friad medan åklagarsidan vill se ett längre fängelsestraff.

Det var för tre veckor sedan som grundaren av bussföretaget Sohlberg Buss, Hans-Erik Sohlberg, av Borås tingsrätt dömdes till fängelse i ett år och sex månader samt näringsförbud under fem år (klicka här). Domstolen fann honom skyldig till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Två medåtalade friades från misstanke om brott. Sohlberg bestred att han gjort sig skyldig till brott.

Sohlberg Buss gick i konkurs 2016 och Hans-Erik Sohlberg åtalades i februari 2019. Åtalsrubriceringen var grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri alternativt medhjälp till dessa brott. Tingsrätten ansåg att bokföringen var felaktig och gav fel bild av företagets ekonomiska ställning, något som Sohlberg förnekar.

– Hans-Erik Sohlberg anser att det är korrekta värderingar. Det är den avgörande frågan i det här målet; tillgångsposterna och deras värdering, säger Fredrik Ungerfält till Borås Tidning.

Åklagaren vill ha både ett längre fängelsestraff och ett längre näringsförbud för Sohlberg.

– Det har handlat om stora värden och har inneburit stor skada för dåvarande Sjuhärads Sparbank. Det finns inga förmildrande omständigheter. Sohlberg har också varit storägare och har haft egna ekonomiska intressen och inte bara skadat banken utan också gett bolaget konkurrensmässiga fördelar mot konkurrenterna, säger åklagare Per Håkan Larsson till Borås Tidning.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)