Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussar i Sörmland allt punktligare

En av Nobinas elbussar i Nyköping. Busstrafiken i Sörmland har ökat sin punktlighet kraftigt. Foto: Nobina.

Punktligheten för busstrafiken i ett antal kommuner i Sörmland har ökat kraftigt. I Nyköping, Flen, Trosa, Gnesta, Katrineholm och Vingåker har punktligheten under oktober förbättrats med 18 procent jämfört med samma period förra rået. 5 000 fler avgångar var i tid, jämfört med 2019.

– Det är första gången någonsin punktligheten är så hög i de aktuella områdena. Utvecklingen har gått framåt sedan vi startade med det nya incitamentsbaserade avtalen hösten 2019 där trafikföretaget, i det här fallet Nobina, får bonus utifrån hur punktlig trafiken är. Vi har verkligen jobbat målmedvetet tillsammans med detta och det är väldigt roligt att våra gemensamma ansträngningar ger resultat, säger Joakim Karlén, verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken hos Region Sörmland.

För att förbättra punktligheten används ett avancerat system i Sörmland. Den faktiska punktligheten mäts på utvalda hållplatser och alla avvikelser mot tidtabellen noteras. Om bussen är mer än tre minuter sen vid hållplatsen är den inte punktlig. Mätningarna görs av bussens IT-system och analyseras och sammanställs i centrala system.

Nobina, som kör busstrafiken i södra och västra Sörmland, har också utvecklat en egen lösning för att mäta punktlighet. Där samlas data in från ombordutrustningen i alla Nobinas bussar. Föraren kan se punktlighet och avgångstid i realtid. Detta usystemstöd är ytterligare en av anledningarna till att punktligheten har kunnat klättra så högt.

– Våra medarbetare har gjort ett kanonjobb med att varje dag köra ut hela, rena och fräscha bussar, i god tid före avgång. Det är ett omfattande och målmedvetet arbete som ligger bakom resultaten, både strategiskt och operativt. Ingenting av detta hade heller varit möjligt utan våra gemensamma höga ambitioner för kollektivtrafiken i Sörmland, säger Pär-Erik Johansson, affärschef för Sörmland hos Nobina.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)