Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborg: Fler cyklade och kollektivtrafiken backade

Kollektivtrafiken i Göteborg hade i fjol ett kraftigt minskat resande. Däremot ökade cyklandet i staden. Foto: Trafikkontoret, Göteborg.

I Göteborg minskade det totala resandet med 17 procent i fjol, jämfört med 2019. Den största minskningen, 31 procent, står kollektivtrafiken för. Däremot ökade cyklandet. Det visar siffror från trafikkontoret i Göteborg.

– Cykelresorna har ökat med ungefär åtta procent och kollektivtrafikresorna har minskat med omkring 31 procent, säger Annika Nilsson, analytiker på trafikkontoret i Göteborgs Stad.

Minskningen kommer efter en lång period av kraftigt ökat resande med kollektivtrafiken. Antalet resor är nu tillbaka på 2011 års nivå. Bilresorna har minskat med åtta procent och resorna till fots bedöms ha minskat med cirka 24 procent.

Det långsiktiga målet för Göteborg är att det hållbara resandet ska öka och även om det senaste året sticker ut från statistiken, med en fördelning mellan olika färdmedel som ger en lägre andel hållbara resor, har det minskade resandet haft en positiv nettoeffekt.

– Det är stora skillnader mot resandet under de senaste åren, men eftersom 2020 har varit ett speciellt år och det totala resandet minskade så mycket har effekterna på trängsel och utsläpp varit positiva, säger Annika Nilsson.

– För att det hållbara resandet ska fortsätta sin positiva utveckling behöver göteborgarna återvända till kollektivtrafiken efter pandemin. Sam.tidigt måste de som valt att cykla uppmuntras att fortsätta att göra det

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)