Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norrländskt familjeföretag blir norskägt

Västerbottniska Arctic Bus får norska ägare. Bilden visar en av företagets nyaste bussar, en MAN Lion´s Coach. Foto: Svenska Neoplan.

Det västerbottniska bussföretaget Arctic Bus har förvärvats av norska Boreal Buss AS, rapporterar Folkbladet Västerbotten. Arctic Bus har cirka 25 bussar och ett 30-tal medarbetare. Boreal har under det gångna året vunnit flera trafikupphandlingar i Västerbotten, senast trafiken längs Norrlandskusten.

Affären innebär att Arctic Bus blir ett helägt dotterbolag till Boreal Buss med Tomas Larsson som vice vd. Medarbetarna i Arctic Bus påverkas inte av affären utan kommer att fortsatt vara anställda i företaget.

Till Folkbladet Västerbotten säger Tomas Larsson, son till hittillsvarande ägaren Björn Larsson, att affären inte har något samband med covid-19-pandemin.

– Arctic Bus har bra ekonomi. Det här är en del i ett strategiskt långsiktigt tänk. Det handlar om att trygga arbetsplatserna och fortsätta existera och skapa bättre konkurrenskraft.

Arctic Bus grundades 1954 och har idag kontor i Malå samt depåer i Malå, Lycksele, Norsjö och Skellefteå.

Boreal är ett av Norges största trafikföretag och har trafik med bussar, färjor och spårväg i fem norska fylken (län). Företaget har cirka 2 700 medarbetare och mer än 900 bussar förutom ett trettiotal färjor och nio spårvagnar. Huvudkontoret ligger i Stavanger.

Boreal fick sitt nuvarande namn när dåvarande Veolia Transport Norge år 2011 såldes till den norska företagsledningen. 2018 köpte en infrastrukturfond med bas i Hongkong, Everbright Overseas Infrastructure Investment Fund LP (EOIIF), samtliga aktier i Boreal.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)