Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Öppet för kritiserat paketresestöd

Nu kan paketresearrangörer som inte har fullgjort sina skyldigheter mot resenärerna söka statliga lån. Foto: Sveriges Riksbank.

På onsdagsmorgonen öppnades möjligheterna att söka statliga lån för arrangörer och återförsäljare av paketresor och som har skulder till resenärer. Lånen kan sökas hos Kammarkollegiet fram till den 1 mars. Stödets upplägg har fått stark kritik från tunga organisationer inom resebranschen, bland andra Sveriges Bussföretag, SRF och Visita.

Det är Kammarkollegiet som sköter lånen och som nu tar emot ansökningarna. Bakgrunden är att covid-19-pandemin har inneburit att paketresearrangörer enligt paketreselagen under kort tid ska betala tillbaka stora summor till resenärer för inställda, avbeställda eller förkortade resor. Kravet gäller oavsett om paketresearrangörerna i sin tur har fått återbetalningar från exempelvis hotell eller flygbolag.

För att göra det möjligt för arrangörer som fortfarande har skulder till sina kunder har regeringen beslutat att göra det möjligt att under en begränsad tid beviljas statliga lån på relativt fördelaktiga villkor.

Men redan när regeringen presenterade sitt förslag om lånen möttes det av stark kritik från organisationer som Sveriges Bussföretag, Visita och SRF (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

Organisationerna pekade på att många företag redan hade tagit lån till betydligt sämre villkor än de som erbjuds i de statliga lånen.

– Det är alltså endast företag som bryter mot gällande regelverk om återbetalningstid som har möjlighet att låna pengar till återbetalningar enligt förordningen, skrev Sveriges Bussföretag till regeringen.

Istället ville bussföretagen att företag som har löst sina återbetalningar skulle kunna söka de statliga lånen, om de exempelvis kunde visa på att underleverantörer inte återbetalat. Pengarna skulle då kunna användas till att exempelvis lösa lån med sämre villkor.

– Genom att erbjuda de researrangörer som brutit mot gällande regelverk, framförallt vad gäller återbetalningstid, förmånliga statliga lån för att lösa sina återbetalningar och utesluta de företag som gjort rätt för sig snedvrider konkurrensen mellan företagen och sänder väldigt märkliga signaler till företagen, sa Oscar Sundås, branschutvecklare turist- och beställningstrafik på Sveriges Bussföretag.

Något gehör hos regeringen fick man dock inte.

Genom att klicka här kan du läsa Kammarkollegiets information om de statliga lånen till paketresearrngörer.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)