Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Plusresor ska förbättra kollektivtrafiken i Skåne

Nästa vecka startar Skånetrafiken sitt pilotprojekt Plusresa. Foto: Skånetrafiken.

Nästa vecka, den 1 mars, ska Skånetrafiken starta sitt pilotprojekt för resenärer som bor på den skånska landsbygden och har minst två kilometer till hållplatsen. Resenären bokar själv sin resa genom att ringa till Skånetrafiken. Ett serviceresefordon hämtar upp resenären på bokad adress och kör sedan till närmaste utvald hållplats, antingen för vidare resor med tåg, buss eller för att uträtta ärenden i tätorten.

Till en början drivs pilotprojektet plusresa som ett utvecklingsprojekt. Testområdet kommer omfatta delar i kommunerna Hässleholm, Osby samt en hållplats i Östra Göinge.

Grundtanken är att koppla ihop landsbygd med större trafikstråk och system med fokus på främst arbets- och studiependling samt fritidsresor för att ge dem som bor på landsbygden en fungerade vardag. Turerna kommer att gå från morgon till kväll på vardagar och dagtid på helger.

Pilotprojektet kommer att pågå mellan den 1 mars 2021 och december 2022.

– Nu ska vi äntligen starta upp pilotprojektet med plusresa, efter planering och förankring av detta nya sätt att resa. Jag ser fram emot att följa utvecklingen tillsammans med engagerade boende i området för att vi ska hitta ett upplägg som sedan kan bli verklighet i fler delar av Skåne, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)