Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utsläppsfritt i 450 kilometer

Den brittiska busstillverkaren ADL, Alexander Dennis, lanserar senare i år en bränslecellsdriven dubbeldäckare med en räckvidd på 450 kilometer. Bild: ADL.

Den brittiska busstillverkaren ADL, Alexander Dennis, kommer senare i år att lansera en vätgasdriven dubbeldäckare med en räckvidd på 450 kilometer helt utsläppsfritt med undantag för vattenånga. Bussen, döpt till H2.0, är den andra generationens bränslecellsbussar från ADL.

Vid utvecklingen av bussen har ADL använt sig av sina erfarenheter från den första generationen bränslecellsbussar i Storbritannien, liksom från den amerikanska busstillverkaren New Flyer som i likhet med ADL ägs av amerikanska NFI Group och som har mer än 25 års erfarenhet av bränslecellsteknik.

Själva bränslecellen levereras av Ballard som är ett av världens ledande företag på området. Vätgastankarna är färre men större än på den första generationens bränslecellsbussar från ADl, vilket minskar underhållsbehovet, samtidigt som kapacitet och räckvidd ökar. Drivlinan är Voiths elektriska Voith Electrical Drive System (VEDS).

– H2.0 kommer att vara en milstolpe när det geäller utsläppsfri teknik och med en effektivitet som passar för linjer där det behövs en lång räckvidd som batteriteknik inte klarar, säger ADL:s vd Paul Davies.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)