Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken: Femton års utveckling förlorad, intäktsras på 829 miljoner

Skånetrafikens trafikdirektör Maria Nyman. Foto: Skånetrafiken.

Covid-19-pandemin har gjort att resandesiffrorna för kollektivtrafiken i Skåne är tillbaka på samma nivå som 2006. Resenärerna har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och valt bort kollektivtrafiken, vilket präglar Skånetrafikens resultat för 2020.”Men vi tror att resandet sakteligen kommer att öka igen”, säger Skånetrafikens trafikdirektör Maria Nyman. Skånetrafikens resultat för 2020 ligger 88 miljoner under budget och biljettintäkterna 820 miljoner lägre än budget.

I december 2020 var det 65 procent färre som rester med Skånetrafikens tåg och 53 procent färre som tog bussen, jämfört med året innan.

Skånetrafiken räknar med att människors resmönster kommer att vara förändrat även efter pandemin. Fler kanske jobbar hemma, helt eller delvis, hela eller halva dagar. Fler möten kan bli digitala och detta kan både påverka resandet i rusningstid och pendlandet i helhet. Men redan i början på mars hoppas Skånetrafiken att kunna lansera en ny biljettyp som kan tillgodose nya önskemål från resenärerna.

– Det viktiga är att vi kan erbjuda produkter och biljettyper som passar våra kunder, som är anpassade efter ett nytt sätt att jobba och arbetspendla och därför är attraktiva för alla dem som vill resa kollektivt, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Resultatet 2020 är 88 miljoner kronor lägre än budget. Ersättning från staten via Trafikverket för minskade biljettintäkter från mars till och med juni 2020 har erhållits med 469 miljoner kronor. Med bidraget inkluderat kan biljettintäkterna summeras till att vara 820 miljoner kronor lägre än budget år 2020. Intäkterna totalt påverkas också positivt av ytterligare två bidrag som fåtts för att täcka de merkostnader som Skånetrafiken haft i samband med Covid-19.Det är dels ett bidrag från Socialstyrelsen på 30 miljoner kronor och dels ett bidrag från Regionstyrelsen på 229 miljoner.

– Vi kommer inte att få tillbaka våra resenärer över en natt. Nya vanor har skapats och många har lärt sig att leva utan kollektivtrafiken. Men vi vet att det är det absolut mest miljösmart sättet att resa och vi kommer att jobba intensivt för att påminna om detta och sakteligen hoppas och tror vi på att resandet kommer att stiga – så småningom till ännu högre siffror än vi såg 2019, säger Maria Nyman.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)