Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tungt för Luleå Lokaltrafik

Inte bara snön, utan även förlusterna hopar sig för Luleå Lokaltrafik. Foto: Jennie Pettersson.

Kommunägda Luleå Lokaltrafik, LLT, har landets näst nöjdaste resenärer enligt nya siffror från Kollektivtrafik-barometern (klicka här). Men företaget är samtidigt hårt pressat av covid-19-pandemin och för 2020 kommer LLT att visa illröda siffror efter att ha gått med förlust sedan 2015. Även om bokslutet för året ännu inte är officiellt uppger vd:n Jonas Vinblad von Walter för Norrländska Socialdemokraten (NSD) förlusten kommer att vara avsevärt högre än ett budgeterat minus på femton miljoner kronor.

– Utan pandemin hade vi klarat budget, säger Jonas Vinblad von Walter till NSD.

Han konstaterar också att prognoser pekar på att pandemin kommer att påverka resandet även under kommande år.

– Vi hade hoppats att 2021 skulle bli ett trendbrott. Tyvärr kan jag redan nu säga att det inte kommer att gå. I januari har vi en resandeminskning på 50 procent.

LLT planerar att de kommande åren också köpa in fler bussar, dels för biogasdrift, dels för eldrift. Samtidigt oroas företaget över den problemtyngda elbussatsningen med bussar från finska Linkker. Tidigare övervägde LLT att bryta avtalet med Linkker (klicka här) men inriktningen nu är att fortsätta med bussarna enligt avtal till 2026. Linkker jagas dock av fordringsägare och riskerar konkurs.

– Då vet vi inte vad som händer, säger Jonas Vinblad von Walter till NSD.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)