Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskarna fortsätter strunta i munskydd på buss och tåg

Bild: Västtrafik.

Rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid följs dåligt av svenskarna. Det framgår av den rapport som Länsstyrelsen i Malmö varje vecka sammanställer om hur svenskarna följer rekommendationer och råd med anledning av covid-19-pandemin. Rapporten bygger på en sammanställning av uppgifter från landets samtliga länsstyrelser.

På grund av en viss eftersläpning avser siffrorna i veckans rapport läget förra veckan, vecka 6.

Generellt rapporterar majoriteten av länen en medelhög till hög efterlevnad av rekommendationerna när det gäller kollektivtrafiken. Undantaget är användandet av munskydd där efterlevnaden fortsätter att vara dålig.

Av de län som rapporterat uppger tolv län låg efterlevnad och tre län (Uppsala, Örebro, Jämtland) medelgod efterlevnad. Uppgift saknas från övriga länsstyrelser, konstaterar rapporten.
Region Västmanland har också inlett ett arbete med att räkna andelen munskydd under rusningstid för att få en säkrare siffra än den tidigare uppskattade.

Flertalet län beskriver ett fortsatt lågt resande inom kollektivtrafiken och få fall av trängsel även om det finns undantag.

Inför sportloven konstaterar fyra län, Västerbotten, Dalarna, Värmland och Gävleborg att fjällturismen är ett riskområde. Verksamhet kopplat till skidåkning och turism i fjällen är ett område som utmärker sig i veckans rapportering. Fem län (Jämtland, Norrbotten, Värmland, Dalarna och Jönköping) rapporterar om sämre efterlevnad och trängsel vid liftar, backar, skiduthyrning, skidspår, grillplatser, isar och så vidare. I samband med sportlov och högsäsong förväntar sig länen en kraftig ökning av antalet resenärer kommande veckor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)