Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer munskydd i kollektivtrafiken i Västra Götaland

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland har nu utfärdat rekommendationer att alltid använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken.

Nu rekommenderas användning av munskydd under dygnets alla timmar när man reser med kollektivtrafiken i Västra Götaland. Västtrafik kommer därför öka utdelningen av munskydd och fortsättningsvis erbjuda resenärer två munskydd istället för ett. Bakgrunden är att spridningen av covid-19-viruset ökar kraftigt i Västra Götaland. Förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i regionen med fjorton procent, jämfört med veckan innan. Man ser också en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten i stickprov. Därutöver har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska. 

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland, rekommenderar nu att resenärer i kollektivtrafiken bör använda engångsmunskydd, Alltid i rusningstid, klockan 7 – 9 samt 16 – 18, men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

– Nu är det särskilt viktigt att vi alla hjälps åt och följer de rekommendationer som finns. Vi uppmuntrar därför alla som reser med oss att alltid använda munskydd, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Det är även i fortsättningen resenärens eget ansvar att ha med sig och använda munskydd i kollektivtrafiken. För att underlätta för de som inte har möjlighet att införskaffa ett eget munskydd erbjuder Västtrafik resenärer att hämta ut kostnadsfria munskydd i någon av Västtrafiks 11 butiker.

Tidigare har Västtrafiks resenärer kunnat hämta ut ett munskydd mot uppvisande av en giltig biljett, men från och med imorgon torsdag utökar Västtrafik utdelningen till två munskydd per giltig biljett.

Sedan de första rekommendationerna om munskydd trädde i kraft den 7 januari har Västtrafik delat ut totalt cirka 7 000 munskydd till sina resenärer.

I de regionala rekommendationerna för Västra Götaland uppmans människor också att undvika kollektivtrafik. köpcentrum och butiker om det finns risk för trängsel samt avstå icke nödvändiga resor.

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

De nya rekommendationerna träder i kraft idag och gäller fram till den 14 mars.

Huruvida kollektivresenärerna i Västra Götaland bryr sig om att följa rekommendationerna är osäkert. Trots att munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken i rusningstid visar undersökningar att färre än hälften, i en del fall långt färre än hälften, av resenärerna följer rekommendationen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)