Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Betalkortsblipp även i väst

Västtrafik går vidare med planerna på betalkortsblipp i bussar och tåg. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik går vidare med sina planer på att göra det möjligt att betala sin buss- eller tågresa genom att blippa sitt betalkort. Senast införde SL i Storstockholm möjligheten. I likhet med SL kommer dock endast enkelbiljetter för vuxna att kunna köpas på det sättet. Internationellt är det vanligt att även andra biljetter i kollektivtrafiken enkelt kan köpas genom att kunden bara blippar sitt betalkort vid påstigning.

För Västtrafik är en av utmaningarna att blippandet ska kunna ske i samma kortläsare som är skapade för Västtrafikkortet, skriver TTELA.

– Läsarna är inte gjorda för bankkortsbetalningar. Det krävs en certifiering från bankkortsutställarna för alla system som hanterar bankkortsbetalningar, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, till tidningen.

Hon hoppas dock på ett svar inom några veckor.

Om satsningen genomförs kommer de biljettautomater som idag finns på Västtrafiks spårvagnar och båtar att tas bort. I dessa kan resenären köpa flera olika typer av biljetter.

– Att ha kvar båda systemen skulle kosta för mycket. 90 procent av försäljningen via automaterna ombord är enkelbiljett vuxen, säger Maria Björner Bauer till TTELA.

Skulle Västtrafik gå vidare med de kontaktlösa betalningarna kommer systemet först bli tillgängligt i zon A, alltså Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)