Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne: Höjda böter i kostsamma biljettkontroller

Det ska bli dyrare att fuskåka i Skåne – nu kostar kontrollerna mycket mer än de drar in. Foto: Skånetrafiken.

Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne vill höja tilläggsavgiften för de resenärer som inte har giltig biljett. Anledningen är att kontrollverksamheten kostar mer än dubbelt så mycket som den drar in i intäkter. Nu vill nämnden på att höja ”böterna”.

Kostnaderna för Skånetrafikens kontrollverksamhet uppgår årligen till cirka 25 miljoner kronor, samtidigt som kontrollavgifterna ger en samlad intäkt på cirka 11-12 miljoner kronor per år. Det innebär att mer än halva kostnaden idag finansieras av resenärer som faktiskt betalar för sin biljett och av skattebetalarna, konstaterar Allians för Skåne där M, L, C och KD ingår.

För att kontrollverksamheten i högre utsträckning ska finansieras av de resenärer som väljer att inte köpa biljett har kollektivtrafiknämnden beslutat att ansöka hos Transportstyrelsen om att höja nivån på tilläggsavgiften till 1500 kronor.

Tilläggsavgiften är för närvarande 1000 kronor och har varit det sedan år 2012. Avgiften styrs av lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik och ska vara skälig med hänsyn till kostnader för biljettkontroller och biljettpriser. En tilläggsavgift på 1500 kronor tillämpas idag av SL (Region Stockholm), Västtrafik (Västra Götalandsregionen) och Länstrafiken i Jönköping (Region Jönköping).

– Det är inte rimligt att resenärer som betalar för en 30-dagarsbiljett månad efter månad ska behöva stå för kontrollantverksamheten, nu får vi snart en mer rättvis tilläggsavgift som motsvarar de faktiska kostnader som finns, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)