Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Liten risk att smittas i kollektivtrafiken

Maria Lendorf, läkare och forskare vid Nordsjällands Hospital: Risken att smittas av covid-19 i kollektivtrafiken är liten. Foto: Nordsjällands Hospital.

Risken att smittas av covid-19 i kollektivtrafiken är låg, likaså vid utomhusidrott och när man handlar mat. Den stora smittrisken finns i människors närmaste umgängeskrets, hemma och på arbetsplatsen. I restauranger och på gym är smittorisken lätt förhöjd. Det visar en ny, stor undersökning av forskare vid Nordsjällands Hospital i Danmark där mer än 90 000 personer i åldern 18 – 93 år har svarat på en enkät.

Genom att analysera svar från såväl smittade som icke smittade personer har forskarna kunnat kartlägga konkreta mönster när det gäller smittspridningen i samhället liksom andra faktorer som har betydelse för om man blir smittad eller inte. Två tredjedelar av de smittade i undersökningen uppgav att de troligen hade blivit smittade på arbetsplatsen (27%), i hushållet (23%) eller i den nära bekantskapskretsen (19%).

Undersökningen visade inga tecken på att inköp i dagligvaruhandeln, resor i kollektivtrafiken eller idrottsaktiviteter utomhus medförde en ökad smittorisk, under förutsättning att man följde de gällande restriktionerna i samhället.

– Det är tydligt att det är i nära relationer smittan sprids mest, antingen på arbetet eller i hemmet. Undersökningen bekräftar också att större folksamlingar på mer än 30 personer ökar smittorisken, säger Maria Lendorf, läkare på Nordsjällands Hospital och ledare för forskningsprojektet.

Forskarna menar också att vissa yrkesgrupper löper en större risk att smittas på jobbet. Det gäller hälsovårdspersonal, men också anställda på skolor och institutioner. Generellt sett är offentliganställda och studerande mer utsatta för smittan.

– Undersökningen bekräftar också att det gör verklig nytta att hålla avstånd till varandra, undviker att skaka hand, arbetar mer hemma och undviker platser med många människor, säger Maria Lendorf.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

4 kommentarer »

 1. Det där var intressant att läsa!

  Hur kommer det sig då att detta hände i Helsingfors trakten. 60 smittade pga en nysande passagerare utan munskydd med covid 19 i en buss blev resultatet.

  https://www.hbl.fi/artikel/nysande-resenar-utan-munskydd-pa-bussen-over-60-smittade/

  Forskarna i FInland har undersökt hur virus sprids och det är luftburet så min uppmaning är åk inte buss om du har symptom och använd munskydd för andras skull.

 2. I vår artikel står det tydligt: ”under förutsättning att man följde de gällande restriktionerna i samhället.” Det innebär att man inte ska åka buss när man är förkyld, man ska använda munskydd när så rekommenderas osv. Allt annat är ansvarslöst.De 60 du nämner smittades inte på bussen. Flertalet smittades när de träffade personer som hade åkt på bussresan med den nysande passageraren, troligen i hemmet eller på jobbet. Bussresan i fråga gällde dessutom en resa på drygt 300 kilometer där resenärerna var tillsammans i flera timmar – inte med lokal kollektivtrafik.

 3. Naturligtvis sprids inte virus någonstans om alla följer de restriktioner om försiktighet.
  Tyvärr så är det därför vi fortfarande har stor spridning i samhället oavsett var smittan sprids.
  Om följsamheten vore 100% skulle läget vara mycket bättre.
  Detta kan även hända på på kortare sträckor även inom kollektivtrafiken.

 4. Det finns en anledning till att Folkhälsomyndigheten kommit ut med information och rekommendationer om att folk skall om möjligt att undvika åka kollektivt om det absolut inte är nödvändigt samt att om man måste åka undvika åka i rusningstid samt använda munskydd. Allt för att minska smittspridningen på bussar, tunnelbana mm inom kollektivtrafiken. Tror man något annat är man naiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)