Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Efterfrågat vaccinationspass klart till sommaren

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tog på fredagen emot ett förslag på digitalt vaccinationsintyg som ska finnas klart till sommaren.

Till sommaren kan ett svenskt vaccinationspass, eller som det egentligen heter ett vaccinationsintyg, finnas på plats. Det sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff på fredagen i samband med att Myndigheten för digital förvaltning (Digg) lämnade över ett förslag till digitalt vaccinationsintyg. Många aktörer inom resebranschen, bland andra Sveriges Bussföretag, har tidigare krävt att regeringen tar fram ett enkelt vaccinationsintyg för att få fart på resandet (klicka här).

– Sverige driver utvecklingen av digitala vaccinationsbevis. Vi har nu en modell som är enkel, säker och mångsidig. Jag ser framför mig att vi har vaccinationsbevisen på plats till sommaren, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Förslaget till det nya, digitala vaccinationsintyget har tagits fram av Myndigheten för digital förvaltning (Digg) tillsammans med E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och andra.

Enligt förslaget ska den individ som blivit vaccinerad kunna begära ut ett vaccinationsintyg – eller vaccinationsbevis som det troligen kommer att benämnas, med hjälp av en e-legitimation och få det levererat på valfritt sätt, t.ex. till en smart telefon, en digital plånbok, som e-brev i Min myndighetspost, som pappersutskrift, vanligt brev eller till och med som en så kallad NFC-tagg som kan klistras in i passet.

Vaccinationsbeviset kommer att signeras av en svensk myndighet med hjälp av enen krypteringsnyckel för att dess äkthet ska kunna intygas när det krävs, exempelvis vid en gränskontroll.

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)