Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fart på resandet kräver enkelt vaccinationsintyg

För att få fart på resandet är det nödvändigt att människor enkelt kan få ett vaccinationsintyg, skriver ibland andra Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag och Transportföretagens vd Marcus Dahlsten. Foto: Maxli Travel.

Det måste vara enkelt att få intyg på att man har vaccinerat sig mot covid-19 för att få igång resandet igen. Regeringen måste se till att etablera ett nationellt system för vaccinationsintyg. Det skriver företrädare för svensk rese- och besöksnäring i en debattartikel i Göteborgs-Posten på onsdagen. Bland artikelförfattarna finns Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag och Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

– Det är dags att se framåt och vidta åtgärder för att Sverige inte skall halka efter när resandet kommer igång. När världen öppnar upp behöver den som har vaccinerats kunna intyga detta på ett enkelt sätt, heter det i debattartikeln som också har undertecknats av Transportföretagens vd Marcus Dahlsten, Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg samt Rikard Engström, vd Svensk Sjöfart.

De bedömer att flera länder under det här året troligen kommer att även i fortsättningen test- eller vaccinationsintyg mot covid-19. Därför måste det till åtgärder som gör det enkelt att resa så att inte sjukvården belastas med att skriva ut och översätta vaccinationsintyg till engelska.

Företrädarna för rese- och turistindustrin vill inte att regeringen väntar på att EU beslutar om en gemensam standard för vaccinationsintyg. Istället för Sverige agera snarast.

– Ett svenskt intyg står inte i motsatsförhållande till EU. Tvärtom kan regeringen nu säkerställa att ett nationellt system för intyg finns på plats under våren som sedan kan synkas mot en kommande EU-standard.

Skribenterna pekar på att Danmark snart är redo med ett färdigt, digitalt system för vaccinationsintyg. Det kan fungera som inspiration för Sverige, framhåller de.

– I Danmark kommer varje person, enkelt och utan kostnad, att kunna ladda ner sitt eget intyg på engelska. Det är en billig och säker lösning i all enkelhet och Sverige som utvecklad IT-nation borde följa efter. Vi vill nu att regeringen tar initiativ till en tjänst i Sverige.

– Till sommaren när fler svenskar förhoppningsvis kommer att resa för semester eller återse närstående utomlands väntas efterfrågan på vaccinationsintyg öka. För näringslivet är det dessutom viktigt att anställda kan resa på ett enklare sätt. Ett enkelt intyg som kan visas upp på flygplatsen, hamnen eller vid en gränspassage underlättar oerhört, framhåller företrädarna för rese- och besöksnäringen.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)