Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halverad busstrafik hotar på Gotland

Kollektivtrafiken på Gotland blöder svårt. Foto: Region Gotland.

Antalet turer i kollektivtrafiken på Gotland riskerar att halveras efter sommaren sedan fjolåret visade ett underskott på nästan 20 miljoner kronor. ”Läget är jätteallvarligt”, säger tekniska nämndens ordförande på Gotland, Karl-Johan Boberg (C) till Hela Gotland. I värsta fall kommer i höst endast 45 procent av trafikutbudet att vara kvar, skriver Hela Gotland.

På onsdagen ska tekniska nämnden besluta om kollektivtrafiken ska få ett tilläggsanslag på 16,8 miljoner kronor. I fjol beviljade regionen ett tilläggsanslag på 12,9 miljoner inför trafikstarten med Bergkvarabuss.

En viktig faktor bakom den ekonomiska krisen för kollektivtrafiken på Gotland är covid-19-pandemin som har minskat resandet med 30 procent. Biljettintäkterna har minskat med sju miljoner kronor, samtidigt som produktionskostnaderna för kollektivtrafiken på ön har ökat med 7,7 miljoner. Även för sjukresor och färdtjänst har kostnaderna ökat och intäkterna minskat.

– Det här måste staten gå in och täcka, säger Karl-Johan Boberg till Hela Gotland

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)