Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halverad turism i EU

Fjolåret började starkt för turismen inom EU, men totalt mer än halverades denna i fjol. Arkivbild: Ulo Maasing.

Turismen i EU mer än halverades i fjol, jämfört med året innan. Det visar siffror från Eurostat, EU:s statistikbyrå. Antalet övernattningar på hotell, pensionat, campingplatser och hyrda semesterbostäder inom EU uppgick till 1,4 miljarder, en minskning med 52 procent jämfört med 2019. I siffrorna ingår såväl affärs- som fritidsresande.

Under januari och februari 2020 ökade turismen i EU, mätt i antal övernattningar, med fem respektive sex procent i förhållande till året innan. Men under mars började covid-19-pandemin med åtföljande reserestriktioner att slå hårt. Då genomfördes nerstängningar i en rad europeiska länder och antalet övernattningar på hotell, pensionat, campingplatser och hyrda semesterbostäder rasade med 62 procent, jämfört med mars 2019.

I april förvärrades läget med en nergång på 95 procent jämfört med april 2019. En viss återhämtning inleddes därefter under maj och juni, med siffror på 89 och 71 procent under motsvarande månader året innan.

Återhämtningen fortsatte under juli och augusti då antalet övernattningar blev 43 resepktive 33 procent under 2019, men i september vände det åter neråt när smittspridningen ökade och med den restriktionerna. Oktober landade på -53 procent, november på -76 procent och december på -78 procent jämfört med samma månader 2019.

Hårdast drabbades hotellen medan campingplatser klarade sig bäst.

Nergången var också störst när det gäller internationella besökare som minskade med 68 procent, mätt i antal övernattningar. Inrikesturismen klarade sig bättre med 38 procent färre övernattningar. Största minskningen av internationella besökare upplevde Cypern och Rumänien. I Slovenien, Malta och Cypern ökade faktiskt inrikesturismen, jämfört med året innan.

Genomgående drabbades Sydeuropa hårdast av nergången i den internationella turismen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)