Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ketchupeffekt när gränserna öppnas – ”Hinner inte svara”

Brittiska Leger Shearings noterade bokningsrekord när den brittiska regeringen i förra veckan publicerade sin tidsplan för att åter öppna landet efter den hårda nerstängningen. Foto: Leger Shearings.

När den brittiska regeringen förra veckan presenterade sin tidsplan för att stegvis öppna England efter den hårda nerstängningen fick det en omedelbar effekt på resebranschen. Bokningarna strömmade in i vad som bara kan beskrivas som en ketchupeffekt. En av Storbritanniens största bussresearrangörer, Leger Shearings, rapporterar om en bokningsrush utan like.

Leger Shearings vd Liam Race uppger för brittiska Travelmole att man den 23 ferbruari, dagen efter regeringens besked om att allt internationellt resande troligen kan återupptas från 17 maj, tog emot 220 procent fler bokningar än samma datum förra året.

– Försäljningen har varit otrolig. Vi hinner bokstavligt talat inte med att ta emot alla samtal och har tagit in personal från andra delar av koncernen för att försöka hinna med att svara så snabbt som möjligt, säger Leger Shearings vd Liam Race till tidningen.

– Vi har också ökat våra öppettider till klockan 8 på kvällen måndag – fredag och fördubblat kapaciteten på våra telefonlinjer.

Shearings gick i konkurs i somras på grund av covid-19-pandemin, men i juni köptes varumärket, kundregistret och hemsidan av Leger Holidays.

Även flygbolag och charterarrangörer i Storbritannien rapporterar om starka bokningssiffror efter det att regeringen presenterat sin plan för ett återöppnande efter nerstängningen.

En ny undersökning av affärsresandet i de nordiska länderna pekar i samma riktning. Analysföretaget Nordicbench mäter hur förväntningarna ser ut för affärsresandet i Norden som förväntas öka framöver. Ökningen i Sverige är tydlig. Finland ligger i topp följt av Norge och Danmark.

– Att våra nordiska grannar förväntar sig en större ökning än vi i Sverige har nog att göra att vi utmärker oss genom att under pandemin ha stängt ner minst av länderna i Norden. När nu alla ser att vaccineringen med största sannolikhet möjliggör ett återupptagande av resandet, upplevs detta mer påtagligt i övriga Norden, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen i ett pressmeddelanbde på måndagen.

Det svenska indexet stiger med 10 punkter, motsvarande 22% och den nordiska med 26 punkter motsvarande 55%.

Kraften i indexuppgången är historisk, skriver SRF. I Sverige hade vi en liknande stor uppgång efter finanskrisen men för Norden sammantaget har vi inte varit i närheten av dylik förstärkning tidigare. Det tidigare rekordet är plus 7 punkter, också det efter finanskrisen.

– Vi hade kraftiga svängningar i indextalen i samband med finanskrisen 2008 – 09 men dessa framstår idag, i jämförelse, som en krusning på ytan, säger Jan Ogner, VD på Nordicbench.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)