Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mycket kollektivtrafik minskar inte bilinnehav

Trafikanalys har studerat om ett stort utbud av kollektivtrafik minskar bilinnehavet. Arkivbild: Ulo Maasing.

Att människor ha tillgång till ett stort utbud av kollektivtrafik minskar inte bilägandet. Det visar en ny studie från myndigheten Trafikanalys. Syftet med studien har varit att fördjupa kunskapen om faktorer som bestämmer personbilsflottan. Enligt studien kan efterfrågan på bilresor öka samtidigt som efterfrågan på kollektivtrafik. Anledningen är att olika samhällsgrupper efterfrågar olika transporter.

Det som styr bilinnehavet är hushållens inkomst liksom urbaniseringsgraden. Studien från Trafikanalys visar att en hög andel hushåll med låga inkomster påverkar bilinnehavet i ett område negativt. Däremot innebär en hög andel samman­boende hushåll, en hög andel boende i äganderätt och områden med hög andel av befolkningen med svensk bakgrund en positiv påverkan på bilinnehavet. Ålder, kön, urbaniseringsgrad och utbildningsnivå har också betydelse för bilägande.

Det är också delvis andra faktorer som påverkar, som innehavet av förmånsbilar och privatleasade personbilar. I mråden med en hög andel kvinnor och en hög grad av urbanisering och personer under 40 år ökar innehavet av privatleasade personbilar, samtidigt som dessa faktorer är negativa för bilinnehavet i stort.

Klicka här för att ladda ner studien.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)