Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Batteriproblem får Mercedes-Benz att återkalla elbussar

Lokaltrafiken i tyska Wiesbaden var en av de första att beställa Mercedes-Benz eCitaro med solid statebatterier. Foto: Daimler Buses.

Daimler Buses, där Mercedes-Benz och Setra bussar ingår, har återkallat samtliga 21 Mercedes-Benz eCitaro som man under vintern levererat till lokaltrafiken i Wiesbaden, Tyskland. Det rapporterar electrive.net. Anledningen är batteriproblem. Bussarna är de första som tillverkaren har levererat med solid statebatterier. De står nu sedan flera veckor hos tillverkaren för kontroller. De eCitaro som finns i Sverige har inte den aktuella batteritypen.

Solid statebatterier karakteriseras av mycket hög energitäthet och har till skillnad från andra litiumjonbatterier elektrolyt i fast form, medan andra litiumjonbatterier har flytande elektrolyt.

Det problem som har gjort att Daimler har återkallat de bussar man levererat med solid statebatterier är misstänkta isoleringsfel som kan orsaka kortslutning mellan battericellerna.

Enligt vad Daimler uppger för electrive.net berör det potentiella felet 30 eCitaro totalt. De första bussarna är nu på väg tillbaka till operatörerna sedan ”eventuella nödvändiga åtgärder” vidtagits.

De aktuella batterierna kommer från franska Blue Solutions.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)