Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania i indisk muthärva

SvT:s Uppdrag Granskning avslöjade på tisdagskvällen att Scania har varit inblandat i en stor mut och förfalskningshärva i Indien.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania har varit inblandad i en stor mut- och förfalskningshärva i Indien. Det avslöjar SvT:s program Uppdrag Granskning. I programmet bekräftar Scanias avgående vd Henrik Henriksson uppgifterna om mutor. En agent säger i programmet att ”inte en buss såldes utan mutor”. Oegentligheterna ägde rum mellan 2013 och 2016.

Uppdrag Granskning har i samarbete med det tyska mediebolaget ZDF och indiska Confluence tagit del av mailkonversationer, sms, dokument och vittnesmål kunnat visa att agenter och återförsäljare för Scania har gett både gåvor och kontanter till beslutsfattare för att få kontrakt på bussförsäljning i Indien.

Enligt en utredning som Scania har gjort har företaget mutat sig till busskontrakt i sju indiska delstater. I utredningen uppger anställda också att misstänkta mutor var kända inom Scania.

Scanias vd Henrik Henriksson var under de aktuella åren styrelseordförande för Scanias företag i Indien. I maj lämnar han Scania för att tillträda som vd för H2 Green Steel. Foto: Scania.

Under de aktuella åren var Scanias nuvarande vd Henrik Henriksson, som snart lämnar företaget, styrelseordförande för Scanias bolag i Indien. Han säger till Uppdrag Granskning att felaktigheterna har begåtts av ett fåtal personer i strid mot Scanias regler- Där sägs bland annat att mutor inte får betalas och att medarbetare ska slå larm vid minsta misstanke om oegentligheter.

– Vi var kanske lite naiva, men vi satsade stort. Vi gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien, men vi underskattade riskerna, säger Henrik Henriksson till Uppdrag Granskning.

Programmet visade bland annat bilder på hur en agent på uppdrag av en Scaniachef överlämnade en plastpåse med indiska rupier, motsvarande 130 000 kronor, till en minister. Vid ett annat tillfälle fick ministern ta emot sedlar värda ytterligare 210 000 kronor.

Enligt Uppdrag Granskning har också Scania förfalskat lastbilsmodeller genom att byta ut chassinummer och skyltar på lastbilar för att kunna säljas till ett indiskt gruvbolag.

Scania invigde 2015 sin bussfabrik utanför staden Bangalore. Fabriken, där Scania investerade hundratals miljoner kronor, är dock avvecklad nu och Scania har helt slutat med bussförsäljning i Indien.

Scania har inte polisanmält härvan.

 

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)