Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev under krisåret: dryga miljarden i förlust

Transdev Group gjorde en miljardförlust i fjol på grund av covid-19-pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Liksom för många andra trafikföretag innebar 2020 stora prövningar för den globala persontrafikjätten Transdev Group som också har en omfattande verksamhet i Sverige. Omsättningen minskade med nio procent och gruppens nettoförlust blev 109 miljoner euro vilket motsvarar 1,1 miljarder kronor. 2019 var nettovinsten 46 miljoner euro. cirka 465 miljoner kronor. Siffrorna gäller hela Transdev Group. Siffrorna för verksamheten i Sverige har inte offentliggjorts än.

I den presskonferens som Transdev Group höll på onsdagen framgick det att gruppens omsättning uppgick till 6,75 miljarder euro (cirka 68 miljarder SEK), en minskning med nio procent under 2020 jämfört med året innan.

Covid-19-pandemins påverkan på rörelseresultatet var 285 miljoner euro (cirka 2,9 miljarder SEK), men besparingsåtgärder med mera gjorde att gruppens nettoförlust begränsades till 109 miljoner euro, det vill säga 1,1 miljarder SEK.

I de 17 länder där Transdev verkar minskade resandet med kollektivtrafiken med cirka 46 procent under perioden mars – december i fjol. Samtidigt minskade Transdev sitt utbud med cirka tolv procent, även om nerdragningarna varierade starkt från land till land.

Samtidigt vann Transdev ett antal nya, stora trafikavtal med buss, tåg eller tunnelbana i USA, Tyskland, Nederländerna, Australien, Sverige, Colombia och Brasilien.

Transdev Group hade i fjol cirka 83 000 medarbetare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)