Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Fler reser kollektivt – äldre struntar i rekommendationer

Fler reser med kollektivtrafiken och de flesta struntar i att använda munskydd. Arkivbild: Ulo Maasing.

Trots att myndigheternas rekommendationer med anledning av covid-19 inte har lättat reser allt fler med kollektivtrafiken. Det visar den sammanställning av rapporter från landets länsstyrelser som länsstyrelsen i Skåne har gjort. Sammanställningen visar också att äldre personer som har vaccinerats samlas i större grupper, en tendens som länsstyrelserna bedömer kommer att öka i takt med vaccineringen. Bristande efterlevnad i att handla ensam lyfts också.

Enligt rapporterna visar resandet inom länen en genomsnittlig ökning med sju procent veckan 12 jämfört med veckan innan. Västernorrlands och Dalarnas län rapporterar om fortsatt trängsel vid skolstart och skolslut respektive vid av- och påstigning i samma dörr. Stockholms, Jönköpings och Uppsala län rapporterar om pågående beredskap inför tillbakagång till närundervisning efter påsklovet.

Generellt är efterlevnaden av myndigheternas rekommendationer i kollektivtrafiken oförändrad sedan föregående veckan. Åtta län rapporterar hög, tolv län rapporterar medelgod och ett län rapporterar låg efterlevnad inom kollektivtrafiken.

Munskyddsanvändningen i kollektivtrafiken bedöms generellt som låg vilket 14 av de 18 rapporterande länen anger.

Resandet till fjällen har uppmärksammats mycket i media den senaste tiden. Men resandedata visar att det under perioden 20 – 26 mars i år har gjorts färre resor till län med fjällturism än motsvarande period 2019, det vill säga året innan pandemin. Siffrorna för länen är de här: Dalarna -32%, Värmland -42%, Jämtland -14%, Norrbotten -59% och Västerbotten -51%.

Länsstyrelsen på Gotland rapporterar att båtresandet har minskat med 22 procent, jämfört med 2019.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)