Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lyxiga folkabussen fyller 70

Volkswagens lyxversion av den klassiska folkabussen fyller nu 70 år. På bilden från vänster 1962, 1954 och 1965 års modeller. Foto: VW.

Volkswagens lyxiga minibuss Samba firar nu sitt 70-årsjubileum. Bussen presenterades den 19 april 1951 på IAA-mässan i Frankfurt, den första mässan efter andra världskriget. Idag är bussen något av ett samlarobjekt som entusiaster betalar stora summor för.

Många ser den lilla bussen som en symbol för hippiekulturen och flower power – men den var populär långt innan långhåriga hippies satte blommor i håret i San Francisco. Det är nu nästan på dagen 70 år sedan den åttasitsiga minibussen med benämningen Special Version visades upp.

Den 19 april 1951 öppnade dörrarna till den första internationella bilutställningen IAA i Frankfurt efter kriget. Volkswagen satsade stort med en 1 350 kvadratmeter stor utställning där man byggde upp en mindre kopia av fabrikens produktionslina av den välkända skalbaggen från Wolfsburg.

På mässan var det världspremiär för den nya version av Folkabussen som marknadsfördes som ”Special Version”. Skillnaderna mot den vanliga bussen var slående och det skulle motivera det hela 3 000 D-mark högre priset.

Med tvåtonslackering, kromdetaljer, hela 23 fönster och ett öppningsbart tygtak var det en buss som var åtskilliga snäpp lyxigare än den vanliga folkabussen. Även interiören var uppgraderad med täckta paneler och kromdetaljer. Om man önskade underhållning till förare och passagerare kunde man få radion ”Auto Super” monterad i instrumentbrädan.

Inte mycket lull-lull på instrumentbrädan. Foto: VW.

Modellen marknadsfördes i USA under namnet Microbus ”Deluxe”, men på den tyska marknaden beslöt man att behålla namnet ”Special Version” som senare blev ”Special Model”. Men kunderna myntade snabbt ett annat namn: Samba. Riktigt varför bussen fick det namnet är oklart, men möjligen kan namnet Samba vara en förkortning av tyska ”Sonnendach-Ausführung mit besonderem Armaturenbrett” (soltaksversion med specialinstrumentbräda) eller ”Sonder Ausfûrung mit besonderer Ausstattung” (Specialversion med extra funktioner).

Officiellt dök namnet Samba upp 1954 i Volkswagens holländska prislista.

Idag finns den äldsta kända Samban hos en privat samlare i Tyskland. Till och med originalkvittot finns kvar: 9 025 D-mark. Ett knappast folkligt pris med tanke på att den genomsnittliga årsinkomsten i Tyskland då var 3 579 D-mark. Den som nu vill köpa en Samba får slanta upp betydligt mer eftersom bussen nu har blivit något av ett samlarobjekt som i toppskick betingar svindlande priser. För några år sedan såldes exempelvis en buss på auktion i USA för 302 500 dollar, närmare tre miljoner kronor.

Produktionen av Samban startade den 27 juni 1951 och den sista bussen rullade av produktionslinan i juli 1967. Något kraftpaket var inte bussen, i alla fall inte i början. Den första Samban hade nämligen en motor på 25 hästkrafter.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)