Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Återhämtning till år 2025

Västra Götalandsregionen fortsätter att satsa på elbussar. Arkivbild: Ulo Maasing.

År 2025 ska det hållbara resandet (kollektivtrafik, gång och cykel) i Västra Götanandsregionen vara tillbaka på nivån före covid-19-pandemin. Det är det övergripande målet i Västra Götalandsregionens trafikförsörjnings-program. På tisdagen beslutade regionstyrelsen att föreslå regionfullmäktige att klubba trafikförsörjningsprogrammet som också innehåller en fortsatt satsning på elbussar.

Programmet gäller åren 2021 – 2025 och konstaterar att det kommer att bli en utmaning att under de kommande åren åren nå nivåerna före pandemin.

Kollektivtrafikens marknadsandel i Västra Götaland ska 2025 vara tillbaka på minst 33 procent. Andelen resor som görs med kollektivtrafik, till fots eller på cykel ska vara minst 40 procent.

Enligt trafikförsörjningsprogrammet ska också kollektivtrafikens miljöpåverkan fortsätta att minska. År 2018 låg utsläppen av koldioxid i kollektivtrafiken i Västra Götaland på 15 gram per personkilometer. Det är en minskning med cirka 70 procent jämfört med år 2006. Fram till år 2025 är målet en minskning med 85 procent jämfört med år 2006.

För att nå dit krävs det att regionen fortsätter att göra en stor satsning på elbussar, främst i städer och tätorter men också på kortare regionbusslinjer.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)