Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen förlänger restriktionerna för långväga trafik över sommaren – ”Dråpslag”, säger Transportföretagen

Regeringen vill förlänga restriktionerna för den långväg kollektivtrafiken, bland annat expressbussarna, till mitten av augusti. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen vill förlänga begränsningarna för den långväga kollektivtrafiken, både buss och tåg, över sommaren. Det innebär att exempelvis expressbussar endast kan sälja femtio procent av platserna ombord. Dagens begränsningar till slutet av maj, men regeringen vill förlänga dem till och med den 14 augusti. ”Ett dråpslag mot en sargad bussbransch”, säger Transportföretagen med Sveriges Bussföretag. ”Nu krävs riktade stöd”.

Regeringen öppnar dock för att begränsningarna kan komma att kortas av. Den 15 juni 2021 kommer det att göras en bedömning om regleringen ska fortsätta gälla för resten av den föreslagna giltighetstiden. Om regleringen inte anses nödvändig sett till smittläget och påverkan på sjukvården ska den upphävas den 1 juli 2021.

– Regeringens besked om att man vill förlänga restriktionerna för resande med långväga kollektivtrafik kommer samtidigt som många människor som fått eller inom kort ska få sitt vaccin planerat resor för att möta nära och kära när nuvarande restriktioner löper ut 31 maj. Dagens besked är också ett dråpslag mot redan hårt sargade bussföretag”, skriver Sveriges Bussföretag i en kommentar.

Anna Grönlund, branschchef, Sveriges Bussföretag: Beskedet är ett dråpslag. Foto: Ulo Maasing.

– Vi vet genom samtal med våra medlemsföretag att resenärer som hunnit få eller fått besked om nära förestående vaccinering förberett sig för att kunna resa och exempelvis träffa anhöriga för första gången på länge. Flera av landets bussföretag som kör långväga busstrafik har redan fått bokningsförfrågningar inför sommaren och vidtagit åtgärder för att återstarta den trafik som med tidigare införda restriktioner ställts in under våren, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

dag gällande restriktionerna för de långväga persontransporterna med buss och tåg grundar sig på det förslag som regeringen presenterade den 9 februari. De innebär att den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik med buss eller tåg med en linjesträckning som överstiger 150 kilometer (långväga kollektivtrafik) ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Den som bedriver eller organiserar långväga kollektivtrafik ska även se till att antalet passagerare på färdmedel vid sådana resor inte vid något tillfälle eller i något utrymme överstiger hälften av färdmedlets sittplatser. Restriktionerna infördes från och med 14 februari och gällde fram till dagens besked till och med 31 maj.

– Vi har exempel på företag som när restriktionerna infördes helt valde att ställa in sin trafik, vilket drabbade många människor som inte har andra möjligheter att resa än med långväga buss och tåg. För de drabbade företagen innebar det också ytterligare påfrestningar. Dagens besked har fått flera företag att ånyo se över om de nu måste minska sina kostnader genom att exempelvis minska antalet anställda, säger Anna Grönlund.

Sveriges Bussföretag ställer nu tre krav till regeringen:

1) Besked måste lämnas i maj månad ifall dagens restriktioner ska förlängas från juni till och med augusti – en utvärdering i juni för beslut gällande juni till och med augusti gör det omöjligt för företagen att planera sin verksamhet.

2) Antalet tillåtna platser behöver utgå från en annan beräkningsmodell då nuvarande regler slår mycket ojämnt mot företagen. Vårt förslag är att göra beräkningen utifrån principen en resenär per dubbelsäte istället för det totala antalet platser samt att två personer som reser tillsammans kan sitta tillsammans.

3) Riktade stöd behövs för att kompensera det intäktsbortfall som uppkommer av att endast hälften av biljetterna kan säljas.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)