Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskt vaccinpass på plats 1 juni

Den tekniska lösningen för ett svenskt vaccinpass kan vara klart redan den 1 juni, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. När det ska börja användas är en fråga för regeringen eftersom EU inte kommer att vara klar med sin förordning till dess utan siktar på att vaccinationsbevis ska börja användas för att underlätta resande inom EU den 26 juni. Från stora delar av rese- och besöksnäringen, bland andra Sveriges Bussföretag, är efterfrågan på ett vaccinationsbevis stark eftersom man ser det som en möjlighet att åter få fart på resandet.

Enligt Ekoredaktionen kommer den svenska tekniska lösningen, Gröna beviset, att vara klar den 1 juni. Lösningen har på regeringens uppdrag tagits fram av Myndigheten för digital förvaltning.

Om regeringen ger sitt klartecken skulle då alla vaccinerade svenskar kunna få sitt vaccinationsbevis till sin smarta telefon eller på papper. Bevisen talar om huruvida man är vaccinerad, om man har testats positivt för covid-19 och att det har gått en viss tid efter genomgången infektion samtom man har ett färskt negativt covid-test.

– Men det behövs också ett besked från regeringen om hur vi ska göra när det gäller att sätta lösningen i drift. EU kommer inte att vara klar med sin förordning tills dess. Det kommer förmodligen inte att vara så många EU-länder som har sina tjänster uppe så för själva resandeändamålet kanske det inte är så mycket värt att starta med tjänsten, men det vet vi inte än, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital förvaltning till Ekot.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

  1. Riktigt skrämmande. Att påtvinga människor substanser bara för att få normal frihet, ska aldrig vara okej. Det är inte särskilt demokratiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)