Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svag resandeökning i Skåne

Resandet med Skånetrafiken har sakta börjat öka. Stadsbussarna har tappat minst resande under pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken rapporterar om ett svagt ökat resande i den skånska kollektivtrafiken i april. Men fortfarande ligger siffrorna långt under samma månad 2019. Jämfört med april 2019 har stadsbussarna den minsta nergången i antalet resenärer och Öresundstågen den största.

– Vi börjar se en effekt av att vaccineringen är igång och att efterfrågan på kollektivtrafik sakta börjar komma tillbaka. Jag hoppas att det håller i sig och att resandet så småningom kan bli vad det varit tidigare, men på ett kontrollerat sätt utan risk för smittspridning, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Trots att antalet resor i april ökade jämfört med tidigare månader i år så är det fortfarande lågt. Jämfört med april 2019 ligger de på 56,3 procent. Fördelat per trafikslag har resandet minskat enligt följande: tåg – 58 procent, Pågatågen – 45 procent och Öresundståg – 74 procent. Regionbuss ligger på en minskning med 52 procent och stadsbuss med 49 procent.

Resultatet för Skånetrafiken efter april månad är som en följd av pandemin och minskat resande 161 miljoner kronor lägre än budget.

– Vid tiden för budget 2021 så hade vi ännu inte sett den andra vågen i pandemin. Vi fick då ett ännu lägre resande under en längre tid än vi hade förutsett, konstaterar Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Hon betonar vikten av att alla betalar biljett vid resande med kollektivtrafiken. Nyligen har Skånetrafiken ökat tilläggsavgiften med 50 procent till 1500 kronor för den som reser utan biljett i ett försök att komma tillrätta med problematiken.

Försäljningen av biljetter fortsätter att gå svagt uppåt. Under april stack främst ökningen av enkelbiljetter ut där ökningen låg på närmare 40 procent jämfört med april 2020.

Den nya pendlarbiljetten flex 10/30 står denna månad för 7 procent av försäljningen av periodbiljetter. Kunden får här ett paket med tio biljetter som var och en är giltiga i 24 timmar. Under tiden som biljetten är giltig kan man resa hur mycket man vill inom sin zon. Antalet sålda periodbiljetter totalt sett har gått ned lite jämfört med förra månaden. Siffrorna tyder på att många fortfarande jobbar hemma och att de väljer att köpa enkelbiljetter de fåtal gånger de åker till sitt arbete.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)