Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fem ville köra i Hässleholm, två i Höganäs

Nobina vann, som vi tidigare rapporterat, båda de trafikpaket som Skånetrafiken upphandlade i veckan. Arkivbild: Ulo Maasing.

Det inledande intresset för de två upphandlingar av busstrafik som Skånetrafiken avgjorde tidigare i veckan väckte stort intresse från början, men betydligt färre företag lämnade in anbud. Som vi tidigare rapporterat (klicka här) vann Nobina båda paketen med Bergkvarabuss som tvåa. För trafiken i Hässleholm stad och region samt ringbuss i Höör var prisskillnaden mellan Nobinas vinnande anbud och det högsta anbudet från Ellös Buss mer än 100 procent. Vi ger er detaljerna från upphandlingen.

För trafiken i Hässleholm (stad och region) samt ringbuss i Höör kom hela elva företag in med anbudsansökan och samtliga klarade Skånetrafikens kvalificeringskrav.

Färre än hälften av företagen lämnade dock in anbud: Bergkvarabuss, Connect Bus Sandarna, Ellös Buss, Nobina och Vy Buss. De företag som hade lämnat in anbudsansökan men valde att avstå från anbud var Arriva, Buss i Väst, Flexbuss Sverige, Stagecoach, Transdev samt Keolis.

Skånetrafiken har vid utvärderingen vägt samman företagens anbudspris och bedömt deras kvalitet på en rad punkter där företagen har fått redogöra för sitt engagemang och hur de tänker hantera en rad frågor och utmaningar. Svaren har utvärderats och poängsatts på en skala från 0 – 5. Som mest kunde ett företag få 15 poäng.

Varje poäng har sedan legat till grund för ett avdrag på företagets anbudspris. På så sätt har ett utvärderingspris räknats fram – lägsta utvärderingspris är det för Skånetrafikens mest fördelaktiga anbudet.

Nobinas anbudspris var lägre, men inte dramatiskt lägre än Bergkvarabuss och Vy Buss. Både Bergkvarabuss och Nobina fick högsta kvalitetspoäng. Ellös Buss, som redan från början låg mycket högt över konkurrenterna i anbudspris, fick också den lägsta kvalitetspoängen. Därmed ökade gapet till Nobina ytterligare.

Här är resultatet av upphandlingen med det årliga priset för Skånetrafiken:

Till det andra trafikpaketet, Höganäs, Ekeby, Svalöv kom anbudsansökningar in från Arriva, Bergkvarabuss, Connect Bus Sandarna, Ellös Buss, Keolis, Nobina och Vy Buss. Men bara Bergkvarabuss och Nobina lämnade in anbud.

Även i den här upphandlingen vägde Skånetrafiken samman pris och kvalitet, även om kvalitetspoängen prissattes på ett annat sätt än i Hässleholmsupphandlingen. Både Bergkvarabuss och Nobina fick samma kvalitetspoäng. Från företagets anbudspris gjordes sedan ett prisavdrag för kvalitet vilket gav ett slutligt utvärderingspris/år.

Siffrorna framgår av tabellen:

Båda avtalen startar i december nästa år och löper på åtta år samt två optionsår.

Taggat som: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)