Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Coronasmällen för turismen kostar miljoners miljoner

Turister köar för sightseeing i Stockholm – före pandemin. Foto: Ulo Maasing.

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemins påverkan på turismen i världen under 2020 och 2021 visar på ofattbara siffror. Enligt nya kalkyler från FN-organet World Tourism Organization (UNWTO) och FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD) kan den globala notan sluta på mer än fyra trillioner dollar, alltså 4 000 000 000 000 dollar  i förlorad bruttonationalprodukt, BNP. Det är drygt 32 000 000 000 000 kronor.

Den beräknade förlusten gäller dels pandemins direkta inverkan på turismen i världen och följdeffekterna för andra näringar som är nära förbundna med turismen.

UNWTO bedömer att en omfattande, global vaccinering av människor är av avgörande betydelse för att turistnäringen ska återhämta sig. Idag varierar vaccinationsgraden mellan världens länder. I vissa länder är bara en procent av befolkningen vaccinerad, i andra upp till 60 procent. Som en följd av detta är pandemieffekten på turismen lägre i väl utvecklade länder och större i utvecklingsländer.

UNWTO bedömer också att turismen i världen inte kommer att nå nivåerna från tiden före pandemin förrän tidigast år 2023. De främsta hindren är reserestriktioner, vaccinationstakten, att människor inte vågar resa samt ekonomin.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)