Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

UV-ljus minskar smittrisk i Skelleftebussar

Genom att använda UVC-ljus i bussarna minskar Skellefteå Buss smittrisken för passagerare och förare.

Bussföretaget Skellefteå buss blir först i Sverige med att använda UVC-ljus för att desinficera bussarnas inomhusmiljöer. Skellefteåföretaget Whitebox har utvecklat tekniken som befriar ytskikt och luft från såväl coronavirus som andra typer av virus och bakterier. ”För oss är det viktigt att skapa trygga och säkra miljöer i kollektivtrafiken, både nu under rådande pandemi och i ett längre perspektiv” säger Skellefteå buss´ vd Marie Larsson.

Skellefteå buss har sedan tidigare genomfört flera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Förutom rutiner med extrainsatta städteam, har bolaget utvecklat en lösning som möjliggör betalning utanför framdörren och påstigning via de bakre dörrarna.

Sedan Whitebox uppmärksammats för sin teknik som med UVC-ljus desinficerar potentiellt smittsamma ytor inom bland annat detaljhandeln, föddes en idé hos Skellefteå buss om att tekniken skulle kunna användas även för bussar inom kollektivtrafiken.

– Vi kontaktade Whitebox och tillsammans genomför vi nu ett pilotprojekt för att utveckla en teknik som desinficerar både luften och ytskikten i våra bussar. Det känns extra spännande att göra det här tillsammans med ett lokalt företag, som ligger så långt fram även internationellt, berättar Marie Larsson.

Idén att använda UVC-ljus för att desinficera bussarna föddes ur de behov som skapats under coronapandemin, men tanken är att tekniken ska användas även när läget i samhället har stabiliserats.

– Det här är absolut en långsiktig lösning för oss på Skellefteå buss, där vi kan skapa tryggare miljöer för både våra medarbetare och resenärer. Processen med att desinficera bussarna med UVC-ljus inkluderas i våra ordinarie städrutiner, vilket gör att vi kan minska risken för smittspridning även av virus och bakterier som orsakar exempelvis förkylningar och magsjuka, säger Marie Larsson.

En av fördelarna med att desinficera med hjälp av UVC-ljus är att varken resenärer eller personal behöver utsättas för några kemikalier, samtidigt som det är mer miljövänligt. Whitebox kommer att genomföra laboratoriestudier för att säkerställa att rätt nivåer uppnås och att metoden skapar bästa möjliga effekt på bussarna. Dessutom finns det möjlighet att ta fram en app-lösning, som adderar mer funktionalitet och kontroll för uppföljning.

– Vi har en stark tro på den här produkten. Den skulle mycket väl kunna ingå i vårt ordinarie sortiment och även integreras redan när bussar och lastbilar tillverkas. Totalt tar desinfektion av en buss mindre än tio minuter och produkten kommer att utvecklas ytterligare genom de erfarenheter vi får tillsammans med Skellefteå buss, berättar Whitebox vd Erik Wikström.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)