Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU missnöjt med danska cabotageregler

EU-kommissionen är missnöjd med de danska cabotagereglerna för turistbussar. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen har uppmanat Danmark att ändra sina cabotageregler för turistbussar. I november 2019 införde Danmark efter starka påtryckningar från bussbranschen i landet nya regler cabotageregler för utländska turistbussar (klicka här). Men EU-kommissionen är inte nöjd med reglerna.

De nya regler för cabotage som Danmark införde är betydligt mer restriktiva än de tidigare regelverket som tillät utländska bussar att köra sammanhängande i Danmark i upp till två eller tre månader åt gången.

Sedan november 2019 tillåts inte utländska bussar köra cabotage under mer än sju sammanhängande dagar per månad. Efter sju dagar måste bussarna lämna Danmark och får inte återvända förrän 30 dagar senare.

EU-kommissionen framhåller dock att lagligheten i cabotagekörningen måste värderas utifrån flera faktorer: varaktighet, frekvens, längd och kontinuitet. Därmed kan det danska regelverket stänga ute tillåten cabotage enligt EU:s definitioner och regelverk.

Danmark har nu två månader på sig för att svara kommissionen.

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)