Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark: Tuffare tag mot utländska turistbussar

Danmark begränsar cabotagekörning med buss. Foto: Per Palmkvist Knudsen/Wikimedia Commons.

Från den 1 november kommer Danmark att ändra sin tolkning av EU-reglerna om cabotagekörning med buss. Ändringen innebär att utländska bussar inte tillåts köra cabotage under mer än sju sammanhängande dagar per månad, uppger den danska bussbranschens organisation Dansk Persontransport. Organisationen har de senaste åren drivit en hård kampanj gentemot turistbussar som kör i landet utan att betala lagstadgade avgifter och skatter, exempelvis moms. Cabotage är transport av passagerare eller gods inom ett lands gränser, utfört av ett företag som är registrerat utanför detta lands gränser.

Den nya tolkning av cabotagereglerna som Danmark nu ska införa är avsevärt mer restriktiv än den nuvarande tolkningen. Enligt denna är det tillåtet för utländska bussar att köra sammanhängande i Danmark i upp till två eller tre månader åt gången. I praktiken innebär det att utländska bussar kan uppehålla sig i Danmark en hel sommarsäsong och endast göra en kort sväng över Öresundsbron för att sedan fortsätta i Danmark under en lång tid.

Den danska bussbranschen upplever idag en stark press från utländska företag som konkurrerar med förarlöner som ibland kan vara en tredjedel av de danska.

Dansk Persontransport applåderar nu landets nye transportminister Benny Engelbrecht för de stramare cabotagereglerna som organisationen anser får starka, positiva effekter för turistbussbranschen.

– Vi befinner oss idag i en allvarlig och ohållbar situation med utländska turistbussar som kör permanent i Danmark och aldrig lämnar landet. Det strider mot reglerna och det innebär ojuste konkurrens för våra danska bussföretag. Det kan vi aldrig acceptera. Därför skärper och preciserar vi nu vår tolkning, säger Benny Engelbrecht.

Han aviserar också skärpta kontroller av att reglerna följs och efterlyser en gemensam tillämpning i alla EU:s medlemsländer.

Det är glädjande att Danmark nu inför en mer restriktiv tolkning av EU:s regler när det gäller cabotage med buss, anser Michael Nielsen, cvd för Dansk Persontransport.

– Det är ett stort steg i rätt riktnikng, förutsatt att den nya tolkningen hangteras på ett effektivt sätt. Vi saknar cok alltjämt ett regelverk som kräver att de utländska förare som kör i Danmark ska ha danske löne- och arbetsvillkor. Om det kommer på plats börjar det på allvar att likna juste konkurrens, säger Nielsen.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)