Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt biljettsystem spräckte budgeten

JLT:s nya biljettsystem blev rejält försenat och dyrare. Bild JLT

När Jönköpings Länstrafik skaffade nytt biljettsystem blev det ett år färsenat och 20 miljoner dyrare än beräknat. Dessutom hann Länstrafiken installera nya biljettläsare i 60 äldre bussar som nu ska ersättas med nya när Vy Buss tar över stadstrafiken i Jönköping från Keolis, skriver Jönköpings-Posten.

30 av de bussar som Keolis använder idag går över till Vy Buss, men biljettläsarna i de övriga 60 bussarna måste monteras ur och installeras i nya bussar.

– Det blir säkert en merkostnad på några hundra tusen kronor, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik till tidningen.

Totalt har det nya biljettsystemet, inräknat nya tekniska lösningar, kostat regionen 90 miljoner kronor. Systemet upphandlades av Region Jönköpings län tillsammans med grannregionerna Halland, Kalmar och Kronoberg.

Flera faktorer har bidragit till förseningen och fördyringen. Covid-19-pandemin försenade leveranser från Kina och Italien. Men dessutom ska systemet klara en ny nationell standard som gör att länstrafiken inte har kunnat tala om exakt hur det ska se ut.

– Det behövde utvecklas under tiden, säger Carl-Johan Sjöberg till J-P.

De nya datalagringsreglerna, GDPR, gjorde också att kostnaderna ökade och ännu är inte projektet i hamn eftersom flera uppgraderingar i systemen krävs.

Om länstrafiken kan få något skadestånd för förseningen och fördyringen är enligt Carl-Johan Sjöberg ovisst.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)