Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskt företag kyler bränslecellsbussar

Concentrics elektriska kylvätskepump. Foto: Concentric.

Det svenska färetaget Concentric AB har fått ett utvecklingskontrakt för att leverera elektriska kylvätskepumnpar till en global, icke namngiven, buss- och lastbilstillverkare. Enligt Concentric kommer tillverkaren att använda Concentrics e-pumpar för att kyla bnusstillverkarens ”nya flaggskeppsbuss”.

Concentric konstaterar att bussar för stads- och regionaltrafik är tidiga användare av bränsleceller där Kalifornien har bränslecellsbussar i drift sedan flera år. Bränslecellsbussar ger noll koldioxidutsläpp. När vätet, som fordonen drivs med, produceras från rena, förnybara energikällor kan bränslecellsbussar ge betydande bidrag till renare luft.

Kylning av bränslecellsbussar kräver användning av speciella kylmedel som är aggressiva mot många metaller. Concentrics ingenjörer har utvecklat e-pumpen för att kunna pumpa dessa speciella vätskor utan att minska produktens hållbarhet eller livslängd.

– Vi levererar redan e-pumpar till många globala fordonstillverkare för deras hybrid- och batterielektriska fordon, och detta viktiga avtal säkerställer att vi fortsätter att stödja våra kunders behov när de utformar framtidens utsläppsfria fordon, säger David Woolley, vd och koncernnhef för Concentric AB.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)