Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vygruppen anklagas för olovligt miljardstöd

På uppdrag av en anonym klient har den svenska advokatbyrån Vinge anmält Vy-gruppen för otillåtet statsstöd. Foto: Vy/Mads Kristiansen.

Statliga norska Vy-gruppen, som även kör buss och tåg i Sverige, anklagas för att ha tagit emot otillåtet statsstöd, rapporterar det norska radio- och TV-bolaget NRK. Den svenska advokatbyrån Vinge har anmält Vy-gruppen till den europeiska tillsynsmyndigheten ESA. Såväl Jernbanedirektoratet och Samferdsel-departementet i Norge förnekar att något otillåtet har skett.

Redan i början av det här året informerade ESA norska myndigheten om att man hade tagit emot en klagan, där det hävdas att Vy-gruppen, som tidigare hette NSB, under flera år har fått för mycket i statligt stöd.

Enligt den svenska advokatbyrån Vinge, som representerar en icke avslöjad klient, har Vy-gruppen fått mellan 6 och 7,5 miljarder norska kronor i överkompensation för kostnader. Advokatfirman pekar enligt dokument som NRK har tagit del av att NSB i februari 2018 tilldelades fyra kontrakt som advokatfirman hävdar är i strid med EES-avtalen.

Enligt NRK hölls ett möte den 12 mars mellan ESA och norska myndigheter. På mötet begärde ESA att få den norska parten att kommentera anklagelserna, vilket Jernbanedirektoratet nu har gjort. Direktoratet liksom Samferdseldepartementet tillbakavisar anklagelserna och hävdar att det inte har förekommit något otillåtet statsstöd.

Även Vy tillbakavisar anklagelserna.

– Vy har skrivit trafikavtal med Jernbanedirektoratet i linje med regelverket och den ersättning som Vy får är i överensstämmelse med regelverket, säger Elin Myrmel-Johansen, chef för kommunikation och samhällskontakt i Vy till NRK.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)