Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Politiker fattar beslut utan att läsa på

Styrs av politiker som inte läser på inför beslut.

Många politiker i styrelsen för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur, struntar i att läsa handlingarna inför möten där de ska fatta tunga beslut. Vissa politiker öppnar handlingarna först när mötet har börjat, andra öppnar dem aldrig men är med och fattar beslut. Merparten av de förtroendevalda har inte läst på alls innan mötet. Det avslöjar Sundsvalls Tidning.

Det är kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland som har gjort en intern kontroll av politikerna i styrelsen, direktionen, sammanlagt 18 politiker. Handlingarna till mötena skickas ut digitalt i förväg. Därför kan det också följas upp digitalt och det går att se vilka mottagare som har öppnat handlingarna och när det har skett.

Och det är detta som kollektivtrafikmyndigheten har gjort. Man har granskat fyra ärenden i direktionen under förra året, bland annat om budget, mål- och resursplan för åren 2021-2023 vid fyra mötestillfällen under året. Det är beslut som handlar om hundratals miljoner kronor.

Ledamöterna i direktionen får oftast arvode från sin kommun. Dessutom har alla rätt till ett dagarvode på 1250 kronor för sammanträdesdagen. I det ingår inläsning av de ärenden som ska tas upp på mötet.

Anledningen till kontrollen var, skriver Sundsvalls Tidning, att kollektivtrafikmyndigheten plötsligt drabbades av kreditstopp från ett resebolag. Orsaken visade sig vara att vice ordföranden Henrik Sendelbach (KD) inte hade öppnat sin e-post och därför inte betalat fakturor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)