Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storhandlar elbussar

En VDL elbuss i De Lijns färger. Foto: VDL.

Styrelsen för det belgiska trafikföretaget De Lijn har gett klartecken till en storupphandling av elbussar. Inom kort kommer De Lijn, som trafikerar de flamländska delarna av Belgien, att upphandla ett ramavtal på 350 elbussar med tillhörande laddinfrastruktur, skriver Brussels Times. Värdet av upphandlingen beräknas till mellan 190 och 230 miljoner euro, motsvarande cirka 1,92 – 2,32 miljarder kronor.

I en första etapp villl De Lijn upphandla 60 12-metersbussar från två leverantörer med option på flera beställningar de kommande åren. Bussarna ska sättas i trafik hösten 2022. Ett av de krav som De Lijn ställer är att bussarna ska ha en räckvidd på minst 220 kilometer på en laddning och under besvärliga trafikförhållanden.

Andra krav från De Lijn är att bussarna är utrustade med en eldriven ramp för rullstolsburna passagerare och barnvagnar. Interiören ska vara ”inbjudande” med träliknande golv, LED-belysning och stolar som är klädda med återvunnet konstläder.

I den första fasen ska tre bussdepåer anpassas för elbussarna med laddstationer och förarutbildning.

I en kommentar till beslutet om upphandlingen sa De Lijns vd Ann Schoubs att ”företaget är fast beslutet att senast 2035 ha en helt utsläppsfri bussflotta”.

För drygt ett år sedan uppgav företaget att man under de närmaste åren avsåg att upphandla upp till 970 elbussar (klicka här).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)