Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bygger vätgasmackar för bussar och lastbilar

Everfuels och OKQ8 planerar en utbyggnad av ett helt nätverk av vätgasmackar för lastbilar och bussar. Foto: OKQ8.

Nu pågår en snabb utbyggnad av infrastruktur för vätgasdrivna lastbilar och bussar, alltså bränslecellsdrivna fordon. På tisdagsmorgonen avslöjade danska Everfuel och OKQ8 att man ska samarbeta om en utveckling av marknaden för grön, fossilfri vätgas i Sverige. Parterna avser att etablera ett nätverk av tankstationer för emissionsfria bussar och lastbilar. Vätgasmackarna ska dels ligga i anslutning till befintliga OKQ8-mackar, dels vara helt nya mackar.

I första hand ska tankställena vara till för tunga fordon som bränslecellsdrivna bussar och lastbilar, men de kommer även att vara öppna för personbilar. Inledningsvis kommer nätverket att täcka in större städer och transportkorridorer mellan Stockholm, Malmö och Göteborg.

Parterna förklarar att syftet är att kickstarta användningen av grön vätgas i Sverige och göra det möjligt att gå från fossila till gröna drivmedel. Grön vätgas produceras genom elektrolys. Det enda som behövs är rent vatten och el. I elektrolysanläggningen delas vattnet upp i väte och syre med hjälp av förnybar el.

Everfuel kommer att svara för driften av vätgasmackarna och leverera grön vätgas. OKQ8 uppger att ambitionen  till en början är att öppna tio vätgastankställen på befintliga OKQ8-stationer senast 2024. Primära förslag är i dagsläget Malmö, Trelleborg, Stockholm och Göteborg samt stationer däremellan..

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)