Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu avskaffas restriktionerna för långväga busstrafik

Den 15 juli avskaffas restriktionerna för långväga buss- och tågtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Nu är det definitivt klart att de restriktioner som anger att bara hälften av platserna får säljas i långväga kollektivtrafik tas bort den 15 juli. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på en gemensam pressträff på måndagen. Restriktionerna gäller fram till dess på buss- och tåglinjer som är längre än 150 kilometer.

På dagens presskonferens uppgav också statsepidemeolog Anders Tegnell ”att det i nuläget finns få, om ens några, rapporter om smitta på resa”.

– Beskedet om lättade restriktioner är välkommet. Vi vet att flera bussföretag som kör långväga kommersiell linjetrafik med dessa besked i ryggen vågat återuppta trafik. Det är glädjande för de många resenärer som behöver och vill resa med landets expressbussar nu när vi är alltfler som blir vaccinerade och restriktioner lättas upp. Våra medlemsföretag vittnar om att resenärerna återvänder i långsam takt men den svenska busstrafiken kämpar med effekterna av pandemins effekter. Över 75 procent av bussföretagen uppgav i våras i en medlemsenkät till Sveriges Bussföretag att de har tappat mer än 80 procent i omsättning inom vissa segment under 2020.

– Omställningsstödet är tillsammans med stödet för korttidspermittering har varit välkommet och viktigt för att fler företag ska kunna överleva och säkra en svensk persontransportkapacitet för framtiden. Bland det bussföretag som huvudsakligen kör kommersiell busstrafik, såsom expressbussar, turistbussar och beställningstrafik har vissa företag haft en nedgång i verksamheten på 98%, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)