Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: ”Buss och tåg säkra mot smittspridning”

En ny tysk forskningsrapport visar att bussar och tåg är smittsäkra miljöer. I tysk kollektivtrafik krävs alltjämt användning av munskydd, trots att smittspridningen i landet är mycket lägre än i Sverige.

Det finns ingen förhöjd risk för smittspridning ombord på bussar och tåg. Både resenärer och personal på bussar och tåg är trygga. Det konstateras i en stor undersökning som det tyska kommunikations-departementet, Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur, har låtit göra.

Den grupp forskare som på transportdepartementets uppdrag har undersökt frågan konstaterar i en nyligen publicerad rapport att smittspridningen i kollektivtrafiken hittills har varit liten, jämfört med andra platser som hemmiljö eller inom vårdsektorn.

– Resultaten av forskningen visar att en konsekvent tillämpning av hygienkoncept – inklusive till exempel att öka rengöringscyklerna i transportmedel och stationer och andra skyddsåtgärder som att följa de så kallade AHA-reglerna – har påtagliga positiva effekter på infektionsrisken inom kollektivtrafiken. Studien visar också att det inte finns någon ökad risk för infektion i kollektivtrafiken om hygienreglerna följs.

AHA-reglerna står för Avstånd, Hygien, Ansiktsmask, alltså att människor ska hålla avstånd till varandra, tvätta händerna ofta och använda munskydd. I Tyskland, där smittspridningen även idag är mycket mindre än i Sverige, krävs alltjämt munskydd i kollektivtrafiken. Det räcker på de flesta håll inte heller med de munskydd som används i Sverige utan maskerna måste hålla så kallad FFP2-standard.

– Frislufttillförsel och luftfiltrering bidrar också till minskad infektionsrisk. En korrekt användning av FFP2-mask är det effektivaste skyddet, skriver forskarna i den tyska rapporten.

Klicka här för att komma till rapporten (på tyska).

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)