Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Aurora Botnia döpt

Aurora Botnia som ska trafikera linjen Vasa – Umeå. Foto: Wasaline.

Bil-och passagerarfärjan Aurora Botnia döptes på onsdagseftermiddagen. På lördag gör färjan sin jungfruresa mellan Vasa, där dopet ägde rum, och Umeå. Enligt rederiet Wasaline är fartyget den mest miljövänliga bilfärjan i världen och drivs huvudsakligen med flytande naturgas, LNG, men kan i framtiden också köras på biogas.

Fartyget har byggts på Rauma Marine Constructions i Rauma, Finland. Bygget startade i september 2019 och fartyget kölsträcktes i februari förra året.

Aurora Botnia kan angöra hamnarna med eldrift, vilket minskar både utsläpp och buller. Fartygets svavel-, kväve- och koldioxidutsläpp reduceras bland annat genom att huvudmotorernafrämst går på flytande naturgas, LNG. Aurora Botnia kan också använda biogas som bränsle.

– Det är ytterst viktigt för både beställaren och miljön att bygga fartyg som håller. Fartygen som byggs i dag måste kunna fungera även efter flera decennier utan massiva uppdateringar eller i värsta fall skrotning. Aurora Botnias biogasberedskap är ett sätt att möta denna utmaning, säger Jyrki Heinimaa, vd för Rauma Marine Constructions.

Aurora Botnia är 150 meter lång, 26 meter bred och har ett djupgående på 6,1 meter. Fartyget kan ta 800 passagerare och har 68 hytter. Deplacementet är 24 300 bruttoton.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)