Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad turtäthet och bättre framkomlighet för bussar i Umeå

Turtäthet och framkomlighet ska öka för stadsbussarna i Umeå. Arkivbild: Ulo Maasing.

Bättre framkomlighet för bussarna, högre turtäthet och tillgängligare busshållplatser är tre av de åtgärder som Umeå ska satsa på för att öka resandet med kollektivtrafiken. Politikerna i tekniska nämnden i Umeå klubbade på torsdagen ett förslag till kollektivtrafikprogram som senare kommunfullmäktige slutligen ska godkänna. Umeå har som mål att år 2025 ska 65 procent av Umeåbornas resor inom tätorten ske genom kollektivtrafik, cykel eller till fots. Kollektivtrafikprogrammet är en del av arbetet för att nå målet.

Bland åtgärderna i Umeås kollektivtrafikprogram finns bland annat de här:

Bättre framkomlighet så att restiderna blir mer förutsägbara, utvecklade busshållplatser och anslutningsvägar med fokus på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och trafiksäkerhet, särskilt på landsbygden samt en ökad turtäthet.

De tre stomlinjerna 1, 8 och 9 ska prioriteras med hög turtäthet och snabba restider. På förslag finns även längre bussar och en översyn av farthinder. Nya linjedragningar kan också bli aktuella för att knyta samman områden utanför centrum med varandra, utan att passera centrum.

Programmet tar också upp frågor som gatubredd, hållplatsernas placering samt prioritering mellan buss och andra transportslag där de korsar varandra.

Klicka här för att ta del av programmet i sin helhet.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)