Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jämtländska bussar får nya ägare i storaffär (uppdaterad version)

Många av de bussar som kör för Länstrafiken Jämtland Härjedalen får nya ägare. Foto: Ulo Maasing.

Det stora norska transportföretaget Torghatten får nya ägare till sin bussverksamhet.  Torghattens dotterbolag Trønderbilene kör regionbusstrafik åt Länstrafiken Jämtland. Det är investmentbolaget CBRE Investments Management som i vintras köpte KarlssonBuss i Vaggeryd som genom sitt Private Infrastructure team har skrivit avtal med Torghatten AS om förvärv av Torghattens bussverksamhet. Förutom Trønderbilene omfattar denna företagen Norgesbuss, Sørlandsruta, Torghatten Buss, Fosen Verkstedservice och TTS Bil og Dekksenter.

Affären är CBRE Investment Managements tredje investering i Norden sedan 2019.

CBRE är offensivt på den nordiska marknaden. I början av året förvärvade investmetbolaget KarlssonBuss i Vaggeryd, vilket vi då rapporterade om (klicka här). KarlssonBuss var fram till dess ett av Sveriges största familjeägda företag.

2019 köpte CBRE 50 procent i det norska färje- och expressbåtrederiet Norled från Det Stavangerske Dampskibsselskab. Rederiet är ett av Norges största företag i branschen och har ett 60-tal färjor och ett 30-tal expressbåtar i en omfattande trafik längs den norska kusten..

Torghattens bussverksamhet i Norge och Sverige har cirka 2 200 anställda och cirka 1 500 bussar. Verksamheten omfattar huvudsakligen upphandlad busstrafik, men i mindre utsträckning även kommersiell busstrafik och verkstadstjänster.

I början av året köpte CBRE KarlssonBuss i Vaggeryd. Foto: KarlssonBuss.

Torghattens bussverksamhet är också branschledande i Norge när det gäller övergång till elbussar. Nästa år kommer man att ha 159 elbussar, vilket omfattar tio procent av bussflottan.

– Vi köper en ledande bussoperatör med en stark meritförteckning i en marknad som är relativt oberoende av konjunktursvängningar på grund av det kritiska behovet av kollektivtrafik. Av stor betydelse för oss som företag är också en fortsatt satsning på hållbara transporter. När vi under de kommande åren fortsätter att gå över till elbussar räknar vi med att minskningen av våra koldioxidutsläpp ska fortsätta och att vi innan 2040 ska leverera helt utsläppsfria tjänster, säger Andreas Köttering, Europachef för CBRE Investment Management.

Affären förutsätter ett godkännande av de norska konkurrensmyndigheterna och väntas enligt parterna vara genomförd under det fjärde kvartalet i år.

CBRE Investment Management är ett globalt investmentbolag med 30 kontor i 20 länder och ett dotterbolag till CBRE Group Inc med mer än 100 000 anställda i mer än 100 länder.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)