Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny lag om hittegods i kollektivtrafiken

REgeringen förbereder en ny lag om hittegods i kollektivtrafiken. Bild: Waxholmsbolaget.

Nästa sommar införs en ny lag om hittegods i kollektivtrafiken – bussar, tåg, flyg, spårvagnar, tunnelbana och fartyg. Enligt den nya lagen ska den som hittar ett kvarglömt föremål så snart som möjligt lämna över föremålet till trafikföretaget.

Bakgrunden är att hundratals resenärer varje dag tappar eller glömmer saker i kollek- tivtrafiken. Det kan vara allt från handskar och paraplyer till dyrare föremål, såsom mobiltelefoner och annan elektronik. Idag finns förordningar som ibland är otydliga om vad som gäller för hittegods i kollektivtrafiken.

Trafikföretaget blir i den nya lagen skyldigt att förvara det kvarglömda föremålet och att vårda det väl. Om det är känt vem ägaren är ska företaget meddela vederbörande om fyndet. Om ägaren inte hämtar ut det kvarglömda föremålet inom en viss tid tillfaller det trafikföretaget.

ID-kort, andra legitimationshandlingar eller personliga handlingar ska av trafikföretaget lämnas över till polisen.

Företaget har rätt till skälig ersättning av ägaren för sina kostnader för att förvara och vårda föremålet. Trafikföretaget får dock genast göra sig av med föremål om det inte går att ta hand om det utan det finns en risk för att det försämras eller om kostnaderna för att ta hand om föremålet inte står i rimlig proportion till dess värde.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)