Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor elbussdepå byggs i Växjö

Bygget av en stor elbussdepå i Växjö inleddes på onsdagen. Foto: Region Kronoberg.

Bygget av en av Sveriges största elbussdepåer startade i Växjö på onsdagen. Depån är på cirka 4 000 kvadratmeter och byggs för 60 bussar, men kan expanderas till 80 bussar. Anläggningen kommer att vara klar år 2023. Cirka 250 personer, bussförare och depåpersonal, kommer att ha sin arbetsplats där.

Bakgrunden till depån är att alla stadsbussar i Växjö byts ut i juni 2023 då stadstrafiken i Växjö blir helt elektrifierad.

– När depån är färdig kommer det vara en av Sveriges största och modernaste elbussdepåer. Det är ju även ett speciellt projekt inom hållbarhetssegmentet där bland annat solceller ska bidra med elförsörjning, regnvatten samlas in och tegel, säger Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Kronoberg.

Elbussarna kommer laddas under tak och på taken kommer det finnas solceller. Omkring 10 procent av det totala elbehovet på depån beräknas kunna täckas med hjälp av solceller.

För att ta tillvara på regnvatten görs en satsning på att samla in regnvatten som sedan renas i slutna system och återanvändas. Vattnet kommer att användas till att tvätta bussar. På platsen där depån byggs fanns en gammal tegelbyggnad, vars tegel återanvänds i den nya depån.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)